Kjell Lönnå

Sundsvalls Kammarkör - Kjell Lönnå, körledare och grundare
Den 10 maj 2022 gick vår körledare Kjell Lönnå bort, 85 år gammal. Han var en av Sveriges ledande körprofiler och har varit Sundsvalls Kammarkörs ledare och organisatör sen starten 1965. Han arbetade bland annat med radio- och TV-produktion i många år, föreläste, höll workshops samt framträdde i olika underhållningssammanhang. Kjell har dirigerat många körer runt om i landet i sitt arbete med att utveckla och inspirera. Han både komponerade och arrangerade körmusik och mottog flera kulturutmärkelser. I december 2014 blev han den första person att utnämnas till hedersambassadör för Sundsvall

Hösten 2013 gav han ut en memoarbok, "Sången är min". Strax efter sitt 80-årsfirande 2016 gav han även ut en soloskiva, hans första på flera decennier! Den finns att lyssna på via Spotify eller att köpa via till exempel CDON eller Ginza.

Sommaren 2016 fyllde Kjell Lönnå 80 år, vilket uppmärksammades med både en dokumentärfilm i SVT och en körsångsfylld helg i Sundsvall kallad Sångsvall.

Efter Kjells bortgång beslutade Sundsvalls kommun att låta upprätta ett minnesmonument över honom. Utlysningen för denna konstnärliga gestaltning gjordes den 17:e april 2023. Planen är att monumentet ska invigas under 2024.


Kjell Lönnå, pressbild. Foto: Kristofer Lönnå

Sen mitten av 1900-talet ledde han körer och lyckades till och med förvandla Sundsvall till Sångsvall. Få har som han gjort körsång och Sundsvall till ett begrepp.

Det började 1953 med att han bildade en kör i Elimkapellet vid Nytorget. Pappa Titus var pastor i församlingen och som andra frikyrkobarn var Kjell uppfödd med musik. Några år senare, 1965, bildade han Sundsvalls ungdomskör och det hela började ta fart. Från att vara en lokal företeelse blev kören snabbt internationell – turnerade till Libanon, Israel, Jordanien, England, Tyskland och USA. Samma år startade han Sundsvalls Kammarkör. Kören var hans äldsta musikaliska hjärtebarn. Nästan lika gammal, från 1967, är manskören KFUM-kören. Så sent som 2006 tog Kjell över damkören Confetti, som han fortsatte leda fram till sin bortgång. 


På 1970-talet kom Kjell också på idén att få publiken med i sången. Så föddes Allsångs-konserterna, som mer eller mindre var en institution under ett antal år i Sveriges Television, då det bara fanns två tv-kanaler. Där sjöng alla möjliga stjärnor; från Tommy Körberg till Olle Adolphson, från Birgit Nilsson till Sissel Kyrkjebö och Carola. En hel rad begåvningar har vuxit till soloartister i hans körer, från mer lokala som Elisabeth Modén-Hallgren till rikskända som Helen Sjöholm. Hans känsla för talang var utvecklad och det finns många fler som har honom att tacka för en start på karriären.

Under åren som gick sysslade Kjell Lönnå med det mesta i musik- och körväg. Han fortsatte även med bildkonsten, som alltid funnits med i livet. Ett återkommande tema i hans bilder är självklart musik.


En lång karriär innebär även ett antal traditioner. Den längsta är Julton i GA-kyrkan i Sundsvall, en konsert som firade 50 år 2016 och som skapat stämning inför varje jul. Tätt därefter kom vårkonserten Caprice, som för många blev ett säkert vårtecken. Men också de jättelika körkonserter Kjell i många år arrangerade i Globen. Där dirigerade han 3000 körsångare, en stor orkester - Kungliga Filharmonikerna till exempel - och en handfull av landets mest kända artister


Kjell turnerade i alla år runt till körer, körsamlingar och andra arrangemang som håller liv i folkrörelsen körsång med över 600 000 utövare. I TV var han programledare både för stora insamlingsgalor (Röda fjädern, Flyktinggalan) och olika musik- och lekprogram, som till exempel Lekande lätt, Lönnå med gäster och Sången är din. Han spelade även in ett 20-tal skivor och var förbundsdirigent i Sveriges Körförbund.

Tre dagar innan sin bortgång ledde han sina tre körer i två föreställningar av Caprice i Tonhallen. Det blev hans sista offentliga framträdande.