Kjell Lönnå

Sundsvalls Kammarkör - Kjell Lönnå, körledare och grundare
Kjell Lönnå är en av Sveriges ledande körprofiler. Han har varit Sundsvalls Kammarkörs ledare och organisatör sen starten 1965. Han har bl.a. arbetat med radio- och TV-produktion i många år och föreläser, håller workshops samt framträder i olika underhållningssammanhang. Kjell har dirigerat många körer runt om i landet i sitt arbete med att utveckla och inspirera. Han komponerar även körmusik och har mottagit flera kulturutmärkelser. I december 2014 blev han den första att utnämnas till hedersambassadör för Sundsvall. Sommaren 2016 fyllde Kjell 80 år, vilket uppmärksammades med både en dokumentärfilm i SVT och en körsångsfylld helg i Sundsvall kallad Sångsvall.

Hösten 2013 gav han ut en memoarbok, "Sången är min". Vill du köpa den går det bra att göra det hos till exempel Bokus eller Vängåvans Bokhandel. Strax efter sitt 80-årsfirande 2016 gav han även ut en soloskiva, hans första på flera decennier! Den finns att lyssna på via Spotify eller att köpa via till exempel CDON eller Ginza.


Kjell Lönnå, pressbild. Foto: Kristofer Lönnå

Sen mitten av 1900-talet har han lett körer och till och med lyckats förvandla Sundsvall till Sångsvall. Få har som han gjort körsång och Sundsvall till ett begrepp.

Det började 1953 med att han bildade en kör i Elimkapellet vid Nytorget. Pappa Titus var pastor i församlingen och som andra frikyrkobarn var Kjell uppfödd med musik. Några år senare, 1965, bildade han Sundsvalls ungdomskör och det hela började ta fart. Från lokal företeelse blev kören snabbt internationell – turnerade till Libanon, Israel, Jordanien, England, Tyskland och USA. Samma år startade han Sundsvalls Kammarkör. Kören är hans äldsta musikaliska hjärtebarn. Nästan lika gammal, från 1967, är manskören KFUM-kören. Så sent som 2006 tog Kjell över "vårdnaden" av damkören Confetti, som han fortfarande leder. 


På 1970-talet kom Kjell också på idén att få publiken med i sången. Så föddes Allsångs-konserterna, närmast en institution under ett antal år i Sveriges Television. Där sjöng allt från Tommy Körberg till Olle Adolphson, från Birgit Nilsson till Sissel Kyrkjebö och Carola. En hel rad begåvningar har vuxit till soloartister i hans körer, från mer lokala som Elisabeth Modén-Hallgren till rikskända som Helen Sjöholm. Hans känsla för talang är utvecklad och fler än de har honom att tacka för en start på karriären.

Under de år som gått har Kjell Lönnå sysslat med det mesta i musik- och körväg. Han har även fortsatt med bildkonsten, som alltid funnits med i livet. Ett återkommande tema i hans bilder är naturligtvis musik.


En lång karriär innebär även ett antal traditioner. Den längsta är Julton i GA-kyrkan i Sundsvall, en konsert som firade 50 år 2016 och som skapar stämning inför varje jul. Men också de jättelika körkonserter Kjell Lönnå i många år varje höst arrangerade i Globen. Ca 3000 körsångare, en stor orkester - Kungliga Filharmonikerna till exempel - och en handfull av landets mest kända artister 
följde då hans dirigentskap

Kjell turnerar fortfarande runt till körer, körsamlingar och andra arrangemang som håller liv i folkrörelsen körsång med 650 000 utövare. I tv har han varit programledare både för stora insamlingsgalor – Röda fjädern, Flyktinggalan – och olika musik- och lekprogram, som till exempel Lekande lätt, Lönnå med gäster och Sången är din. Han har även spelat in ett 20-tal skivor och varit förbundsdirigent i Sveriges Körförbund.